Nova godina, nove aktivnosti





Početak svake godine za našu školu znači da naš Andrija ima još jednu svjećicu više na torti, a za naše vrijedne profesore i učenike još više novih aktivnosti i radionicama na proslavi Dana škole.


Andrija Mohorovičić, čije ime nosi naša škola, rođen je 23. siječnja 1857. godine u Voloskom   
Osnovnu je školu završio u Voloskom, Gimnaziju polazio u Rijeci, a u Pragu je studirao matematiku i fiziku.
U školi u Bakru Mohorovičić je osnovao meteorološku postaju i održavao redovita mjerenja te je sam konstruirao nefoskop, instrument za određivanje brzine i smjera gibanja oblaka.
Bio je i upravitelj Meteorologijskog opservatorija u Zagrebu, gdje se u početku bavio znanstvenim i stručnim radom u meteorologiji, da bi se kasnije posvetio gotovo isključivo seizmologiji te se danas ubraja među najveće svjetske seizmologe.
Mohorovičićevim imenom nazvan je diskontinuitet između Zemljine kore i plašta – najveća prirodna tvorevina na Zemlji. Godine 1970. njemu u čast nazvan je i krater polumjera 77 km na tamnoj strani Mjeseca, a 1996. asteroid br. 8422. U najnovije vrijeme njegovim se imenom naziva i diskontinuitet između kore i plašta na Marsu. Umro je u Zagrebu 18. prosinca 1936.
Svake godine na njegov rođendan (23. siječnja) obilježavamo Dan škole, a ove godine smo malo uranili (radi jutarnje smjene) i već 19. siječnja proslavili rođendan Andrije Mohorovičića!




Članovi naše Radijske skupine  snimili su posebno izdanje emisije GAMofon, posvećene Danu škole i značajnim aktivnostima naših učenika.
Emisiju su vodile Marta Klauđerović (1.2 razred), Daria Polić (3.3 razred) i Gea Lukšić (3.2 razred). Djevojke su u emisiji ugostile našeg profesora filozofije, sociologije i logike, Davida Karasmana i našu bivšu učenicu Marinu Banov, o čijoj pustolovini u Nantesu ste mogli čitati na našem blogu:)








Mogli ste čitati o našem Danu škole u Novom listu:)


















Prvi razredi su u siječnju pogledali prvi film u 2018. godini - Raspjevana ulica (Sing street).












Ovaj mjesec u Domu za starije osobe "Kantrida" čitale su Astrid Lucija Peraić (4.2 razred) i Antonia Buterin (3.2 razred).








Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Žene i poezija.To smo radili u ožujku.

Što smo radili u prosincu?

Noć knjige